Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ -Begraafplaats-verdient-een-opknapbeurt

Nieuwsbericht

'Begraafplaats verdient een opknapbeurt'
11-8-2020 - KRIMPEN A/D IJSSEL • De buitendijkse begraafplaats aan de Krimpense IJsseldijk moet een opknapbeurt krijgen. Dat vindt Voorzitter Marco Oosterwijk van de Historische Kring Krimpen.
Bij de Lokale Omroep Krimpen (LOK) verklaarde Oosterwijk dat de begraafplaats bij de Karwei in een slechte staat verkeert. "Paaltjes, tombes en grafzerken zijn door de tand des tijds aangetast. Ook is de plek verwilderd en overwoekerd met onkruid. Dean plek verdient het om hersteld te worden."
De begraafplaats werd in 1819 in gebruik genomen. In bijna honderd jaar werden er zo'n 3.500 Krimpenaren begraven. In 1915 besloot de gemeente om geen graven meer uit te geven. De buitendijkse ligging van de begraafplaats leverde een hoop problemen op. Hoog water veroorzaakte schade door dat de rivier zand wegspoelde. Bovendien was er te weinig ruimte en kende Krimpen een sterke bevolkingsgroei. Daarom werd er besloten een nieuwe (binnendijkse) begraafplaats aan te leggen langs de IJsseldijk.

Projectplan
De buitendijkse begraafplaats stond meermaals op de nominatie om te verdwijnen. Dat gevaar is volgens Oosterwijk wel geweken door de cultuurhistorische waarde die de plek heeft. De Historische Kring Krimpen legde onlangs een projectplan bij de gemeente neer om de begraafplaats op te knappen en toegankelijker te maken voor bezoekers.
Opvallend detail in het plan is het baarhuisje (gebouwtje waar de overledene in werd opgebaard, red.) dat als een metalen sculptuur terug moet keren.
Het project gaat flink wat geld kosten. Hoeveel durft Oosterwijk niet te zeggen. Wel zouden de kosten naar beneden kunnen door er een participatieproject van te maken. Als er bijvoorbeeld een Krimpens staalbedrijf is dat het laswerk voor z'n rekening wil nemen, zou dat mooi zijn. Wie weet willen meer bedrijven op die manier een bijdrage leveren.. Het doel is om eind 2021 te starten met het project.
Bron: het Kontakt, Krimpener- en Lopikerwaard


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies