Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Islamitische-begraafplaats-met-plek-voor-3000-moslims

Nieuwsbericht

Islamitische begraafplaats met plek voor 3000 moslims.
17-10-2020 - Gemeente Rotterdam: Islamitische begraafplaats met plek voor 3000 moslims naast Zuiderbegraafplaats
Na een lange zoektocht van vier jaar kunnen moslims voor eeuwig begraven worden in de Maasstad. De gemeente wijst een plek aan, naast de Zuiderbegraafplaats in Rotterdam-Lombardijen.


Jaren is er gestreden om voor moslims in Rotterdam een eigen plek voor eeuwige grafrust te realiseren. Nu worden nog dagelijks overledenen teruggevlogen naar landen als Turkije en Marokko – het geboorteland van veel Rotterdammers. Maar ook veel geboren Nederlanders vliegen alsnog, na hun overlijden, naar een islamitisch land.

Omdat zij daar wél naar de maatstaven van hun geloof kunnen worden begraven. En dat terwijl ze liever hier, in hun Nederlandse thuishaven, ter aarde worden gesteld. En daarom moest er, volgens de moslimgemeenschap, een islamitische begraafplaats komen. Zodat zij voor eeuwig in Rotterdam kunnen liggen.

Voorkeursplek
Het stadsbestuur presenteert vandaag een voorkeursplek aan de raad. Naast de Zuiderbegraafplaats ligt een dichtbegroeid eilandje dat straks plek moet bieden aan ruim 3000 graven, van elk 10 vierkante meter.

De graven zullen pas over 100 jaar vol raken is de schatting gezien de sterftecijfers van de afgelopen jaren onder de moslimpopulatie in de regio, en de plek waar zij begraven willen worden. Het zullen vooral de nieuwere generaties zijn die de plekken gaan vullen.

Mijlpaal
,,Een mooi resultaat en unieke mijlpaal voor alle Nederlandse moslims”, noemt Muhammed Akbulut, bestuurslid van Stichting Platform Islamitische Organisaties Rijnmond (Spior) het. Hij onderhandelde namens de achterban met de gemeente. ,,Dit wordt de eerste grootstedelijke Islamitische begraafplaats, door en voor alle moslims.”

Het waren het, inmiddels overleden, PvdA-raadslid Fatima Talbi en de partij Nida die het stadsbestuur in 2016 vroegen om een begraafplaats die voldoet aan de eisen van moslims. In Nederland worden graven namelijk in de regel na tien jaar ontruimd, tenzij nabestaanden de grond blijven pachten.

Als dat niet gebeurt kan het graf worden geruimd, maar dat voldoet niet aan de Islamitische richtlijnen. En zo heeft een moslim meer wensen voor de uitvaart: overledenen moeten met het gezicht richting de heilige stad Mekka worden begraven, binnen 24 uur, en graven mogen niet worden gestapeld.

Lange zoektocht
Het was een lange zoektocht: het keerpunt kwam in 2018 waarin de PvdA de wens liet opnemen in het coalitieakkoord, samen met een uitstrooiplek voor de Hindoegemeenschap. Zij hadden een voorkeur voor een bestaande steiger in de Delftse Schie. Daar is nu gehoor aan gegeven, net als aan die islamitische begraafplaats dus.

NIDA-raadslid Bas van Noppen is ‘zeer tevreden’ met de aangewezen locatie. ,,Een hele mooie toevoeging aan het gebied, vlakbij de Zuiderbegraafplaats en daarmee niet een vreemde aanvulling voor de omgeving. We voelen een enorme dankbaarheid richting het college.”

Uitzondering
Op de algemene begraafplaatsen van de gemeente, in Crooswijk en de Zuiderbegraafplaats, kunnen Rotterdammers sinds de coronacrisis wel begraven worden voor onbepaalde tijd. Burgemeester Aboutaleb maakte daarvoor een uitzondering op de regel, omdat vliegen naar het buitenland moeilijk is. Ondanks het toereiken van de gemeente, blijft de behoefte van de gemeenschap voor een eigen begraafplaats, meldt Van Noppen. ,,Het is een emotie.”

DENK-raadslid Faouzi Achbar merkt eveneens dat die gedachte heerst. ,,De laatste puzzelstukken om het leven compleet te maken -klinkt raar want we hebben het over de dood- leg je met een begrafenis in het land waar alles begon. De tweede en derde generatie migranten weten niet beter dan dat Nederland hun thuisland is.”

Mooie gedachte
Ook Wethouder Wijbenga reageert tevreden in een schriftelijke reactie: ,,Rotterdammerschap is onze verbintenis, daarop ligt wat mij betreft de nadruk. Het is een mooie gedachte dat onze stad als laatste rustplaats kan dienen voor iedereen die daar zijn of haar hele leven met plezier heeft gewoond en gewerkt. Ik heb er vertrouwen in dat, samen met de betrokken partijen, wij dit snel voor elkaar gaan krijgen.”
De verwachting is dat voor de aankoop van het terrein een bedrag rond de 2 á 3 miljoen euro nodig is. De initiatiefgroep moet zelf zorg dragen voor de financiering. Dat wil zij doen door middel van een crowdfunding onder de achterban. ,,Mensen staan behoorlijk in de startblokken om dit te kunnen financieren.”

Technische keuring
Eerst moet het terrein nog technisch gekeurd worden. Mogelijk stuwt een grondwaterprobleem de kosten nog omhoog. De verwachting is dat de locatie binnen twee jaar wordt overgekocht van de gemeente. ,,Het wordt spannend voor de gemeenschap om dit met z’n allen daadwerkelijk te realiseren,” aldus van Noppen.
(bron: ad.nl/rotterdam)


begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies