Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Lugubere-aanblik

Nieuwsbericht

Lugubere aanblik: graven verdwijnen bijna helemaal onder water.
13-1-2024 - (bron: BD.nl)
SINT-MICHIELSGESTEL - Vastgeklonken stonden ze deze week in het ijs, de vele tientallen grafkruizen en zerken op het terrein van Kentalis. Een bizar gezicht: door de overvloedige regen van de laatste tijd zijn alleen nog de toppen van de kruizen zichtbaar op het ondergelopen kerkhof. Kentalis grijpt niet in. ,,Uit ervaring weten we dat het water vanzelf wegzakt.”

Het kleine kerkhof in Sint-Michielsgestel ligt niet in de loop en was jarenlang vrijwel aan het oog onttrokken, verborgen achter grote hagen. Maar nu, na de verkoop van het monumentale gebouw en stevige ingrepen op het Kentalis-terrein - er moet een nieuwe woonwijk komen met zo'n 450 woningen -vallen de gevolgen van regenpieken en de vriesperiode eens te meer op. Zo roept dit kerkhofje, waar vooral broeders en doven begraven liggen, een wat trieste of zelfs lugubere sfeer op.

Nooit zó extreem
Op sociale media werden afgelopen week fotogenieke beelden geplaatst van het ondergelopen kerkhof, door voorbijgangers en dorpsgenoten gefotografeerd. Vanaf de toegangspoort, zowel links en rechts, staan talloze kruizen tot ver in het water. Sinds een paar dagen vormde zich ook een laag ijs over de kruizen, door de flinke vorst die volgde op de aanhoudende regen. Hoewel er wel vaker water op de begraafplaats staat, is het ‘voor zover bekend, in de laatste vijftig jaar niet zo extreem het geval geweest als nu’, aldus een woordvoerder van Kentalis, een landelijke organisatie voor mensen die slechthorend, doof of doofblind zijn.

,,Het kerkhofje moet rond 1945 in gebruik genomen zijn. Vanaf ongeveer 2005 zijn er geen begrafenissen meer geweest, dus zijn er ook geen nieuwe graven bijgekomen op het terrein. We hebben tot nu ook toe geen reacties van nabestaanden gekregen over de onder water staande graven”, aldus Kentalis dat de watermassa niet weg gaat pompen: ,,We weten uit ervaring dat het water vanzelf wegzakt. De vorst in de grond zorgt er nu echter voor dat het langer duurt nu. Zodra het gaat dooien komt het vanzelf goed.”

De verweerde kruizen staan ondanks de watermassa, fier overeind. Lastiger is het om er namen op te ontwaren. Martien van den Heuvel werkte jarenlang als tuinman bij het Instituut voor Doven, later bekend als Viataal en Kentalis. Als geen ander kent hij het terrein van het doveninstituut. Hij weet nog van uitvaarten van weleer. Sterker nog, hij groef enkele van de rond honderdvijftig graven zelf.

,,In de beginjaren deed ik dat werk met de schop, later kwam er een minigraver aan te pas.” Het kerkhofje blijkt overigens niet de eerste en enige begraafplaats van het voormalige Instituut voor Doven te zijn. ,,De oude locatie van het kerkhof, achter op het terrein bij de vijver, moest in die tijd plaatsmaken voor een nieuw ketelhuis,” weet de voormalig tuinman.

Niet alle graven onder water
Opvallend is dat tientallen andere kruizen wél in droge bodem rusten. Martien van den Heuvel heeft er een verklaring voor: ,,Het terrein is oneffen, en de huidige begraafplaats ligt op een lager gebied. Dat moet bij aanleg al bekend zijn geweest. Want”, zo vervolgt de gepensioneerde tuinman, ,,vrijwel op dezelfde plek liep eerst een sloot.”
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies