Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuwsberichten ⇒ Renovatie-monumentale-graf-velden-afgerond

Nieuwsbericht

Renovatie monumentale graf velden afgerond
 - 20-1-2017
DORDRECHT De renovatie van de Rijksmonumentale graf velden op de algemene begraafplaats Essenhof is afgerond. De twee grafvelden dateren uit 1829 en waren tot 2009 in gebruik. Door te hoge grondwaterstanden konden er sindsdien geen nieuwe graven meer worden uitgegeven. Na een intensieve renovatie en herinrichting is dit nu weer wel mogelijk.
Met de aanleg van grafkelders, deels bovengronds, wordt verwezen naar de oude graftombes die kenmerkend zijn voor dit historische deel van de begraafplaats. Daarnaast zijn er nu ook wandgraven beschikbaar. Deze vorm van begraven is niet meer uniek in Nederland, maar wel bijzonder in een dergelijke monumentale omgeving. Bijzonder is ook dat met deze wandgraven er een landschappelijke verbinding is ontstaan tussen heden en verleden. Ze zijn gesitueerd in de aarden wal die de grens vormt tussen het opgehoogde deel van de begraafplaats, waar zich de nieuwe Kinderhof bevindt. Met nieuwe rolstoelvriendelijke paden is het oude gedeelte nu ontsloten en is de begraafplaats als geheel weer een groene wandelroute rijker.

Gewijde grond
De heropening. die donderdagmiddag werd verricht door wethouder Peter Heijkoop (CDA), betekent ook dat de gemeentelijke verplichtingen jegens de Oud Katholieke gemeenschap in Dordrecht en omgeving weer nagekomen kunnen warden. Na een periode van ontheemding, het begraven in de eigen gewijde grond was sinds 2009 niet meer mogelijk, kan aan de leden van dit kerkgenootschap hier weer een laatste rustplaats worden geboden.

 © Kineo 2005-2018
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ