Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginBegraafplaats Soerenseweg ApeldoornPersoonslijstGrafinformatie    

Grafinformatie

Foto grafnummer 541967 Begraafplaats Soerenseweg, Soerenseweg 71, Apeldoorn
NaamGeborenOverledenLeeftijdPartnerOpmerking
Gerard Wijma01-03-187230-09-194573Hoek6646
Aaltje Hoek15-08-187018-04-195887Wijma6646
Wilhelmina Johanna Frickers20-11-189808-11-196162Wijma6646
Albert Hendrik Wijma23-02-190231-05-197371Frickers6646
Gerard Cornelis Wijma03-08-190613-09-199488 6646
Alida Adriana Holtslag23-07-191228-08-200795Wijma6646


Graf id-nummer:
541967
Begraafplaatsnr.:
448
(Plaats)aanduiding:
01/0684
 
 
Omschrijving:
Betreft een grafkelder met een boven ingang. Op de steen staat vermeld dat Aaltje Wijma-Hoek geboren is op 15-08-1871 Vlgs. Gelders Archief moet dit zijn 15-08-1870
Gerard Wijma begon in 1897 op zeer kleine schaal met een houthandel. Aan de Oosterlaan in Zevenhuizen begon hij een houtzagerij en kistenfabriek. Het bedrijf maakte een enorme ontwikkeling door, die vooral te danken was aan de nieuwe energiebronnen, zoals stoommachines en electrische energie die de windmolens vervingen.Nadat aanvankelijk alleen inlands hout was gebruikt werden later ook tropische houtsoorten verwerkt die van alle delen van de wereld naar Apeldoorn kwamen.De zaak is later overgenomen en voortgezet door de zonen Ab en Gerard en daarna weer door hun zoons Coen en Gerard verplaatst naar Kampen.

Bron Geheugen van Apeldoorn:
Albert Wijma had in de tweede helft van de negentiende eeuw een houtbedrijfje in Friesland dat eikenhout leverde aan kleine scheepswerven in Noord-Holland, Friesland en Groningen. Het hout werd door hem zelf gehakt en met een tjalk bij zijn klanten afgeleverd. Omdat hij wist dat in de omgeving van het oude Loo, in de Soerense bossen, het door hem begeerde hout aanwezig was, besloot hij zijn bedrijf in Apeldoorn te vestigen en daar ook te gaan wonen.
Zijn zoon Gerard zag een grote toekomst in het houtbedrijf en begon na enkele jaren voor zichzelf een kleine zagerij die hij in 1897 aan de Oosterlaan vestigde. Stoomhoutzagerij Oosterlaan stond op de gevel van het houten gebouw te lezen. Jaren later is de naam veranderd in Houthandel G.Wijma & Zn. met als directieleden Gerard, Ab (broers) en Coen (zoon van Ab) Wijma. Gerard Wijma had de wind mee. Het ging goed met de economie en de industrialisatie kwam op gang. Het verkeer in de Nederlandse havens werd gestimuleerd en daarmee ook de scheepsbouw en -reparatie. Wijma profiteerde van de centrale ligging in Nederland, dichtbij het Apeldoorns Kanaal en de Kroondomeinen, wat de productieplaats van zijn grondstof was. Rijkswaterstaat en de Spoorwegen waren belangrijke klanten. Wijma werd binnen en ver buiten Apeldoorn een begrip.
Ongeveer driekwart eeuw was het bedrijf gezichtsbepalend voor de wijk Zevenhuizen en dan vooral het gedeelte dat later Welgelegen Noord zou worden. Naast de hoofdlocatie aan de Oosterlaan waren er in de naaste omgeving en langs het kanaal diverse opslagplaatsen, zogenaamde houtwallen. Stapels met lange dikke bomen, tijdelijk opgeslagen, werden aan- en afgesleept door de door paarden getrokken mallejans. Ze vormden ideale speelplekken voor de jeugd, al moest ze wel ongezien de toegang zien te passeren, want werfbaas van Zeist was de makkelijkste niet.
Tal van mannen uit de wijk en de wijdere omtrek hebben bij Wijma de kost verdiend voor hun gezin. Dat Wijma zich in 75 jaar ontwikkeld had tot een miljoenenbedrijf van wereldformaat met vestigingen over de gehele wereld is aan veel mensen voorbij gegaan. Wijma stond nu eenmaal niet wekelijks op de reclamepagina in de krant.
In de jaren zestig kreeg het bedrijf te maken met beperkingen. De bedrijfsgrond vormde geen aaneengesloten terrein en uitbreiding was op de bestaande locatie niet mogelijk door woningbouwplannen van de gemeente. Tevens werd het kanaal gesloten voor de scheepvaart. De groeiende internationale handel maakte het noodzakelijk om te kijken naar een vestigingsplaats met voldoende ruimte en geschikte verbindingen over water. De keus viel op Kampen waar een terrein beschikbaar was aan de pas aangelegde Haatlandhaven bij de IJssel. Op 1 mei 1972 startte de productie in Kampen en stopte die in Apeldoorn. Tot 1975 reden er nog personeelsbussen naar Kampen, waarna het doek viel voor de Apeldoornse vestiging. Nadat ook de karakteristieke kantoorvilla, geboorteplek en woonhuis van Ab, Gerard en Coen, verdween werden de terreinen van het bedrijf opgeslokt door de uitbreiding van Zevenhuizen.

Leven in Z7 : Zuidbroek Zevenhuizen verdwijnen verschijnen / Gemeente Apeldoorn

Deze informatie en de foto blijft eigendom van Stichting Online-Verleden en mag niet gepubliceerd of verveelvuldigd worden.
Bron: www.online-begraafplaatsen.nl een onderdeel van www.online-verleden.nl
Wilt u deze foto GRATIS in uw mailbox? Dat kan, je moet hiervoor eerst inloggen.
Voor vragen en opmerkingen neem contact op met de medewerker.

Overige bronnen: ³)

³) Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.
 
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies