Online Begraafplaatsen 3.0
BeginBegraafplaats Soerenseweg ApeldoornPersoonslijstGrafinformatie    

Begraafplaats

Recent nieuws over deze begraafplaats

Wethouder verrast jubilerende vrijwilligers begraafplaats

Persoonslijst

NaamGeborenOverledenLeeftijdEchtgeno(o)t(e)Opmerking
Ds. Adam van der Heijden 18-07-1927 MEGCHELEN7212
Aaltje van Megchelen07-05-187504-12-193055Heijden7212

Grafinformatie

Foto grafnummer 573963 Begraafplaats Soerenseweg Soerenseweg 71 Apeldoorn

Graf id-nummer:
573963
Begraafplaatsnr.:
448
(Plaats)aanduiding:
02/0848
Omschrijving:
Adam van der Heijden behoort tot een van de meest markante figuren uit de geschiedenis van de Christelijke Gereformeerde Kerken.
Zijn neef was Pieter van der Heijden, geboren op 2 april 1865 in Waddinxveen die eveneens predikant werd in o.a Lemmer de Vrije Gereformeerde Gemeenten.
Op zestienjarige leeftijd leeft Adam van der Heijden tamelijk onverschillig ten opzichte van het christelijk geloof. Daar komt verandering in na een willekeurige zondagavond waarbij hij samen met zijn neef Pieter uit een café komt en uit baldadigheid de arm grijpt van een toevallige voorbijgangster. De vrouw voelt geen boosheid opkomen, maar gelooft 'dat beiden verkondigers worden van Gods grote Naam en deugden'. Als de jongens besluiten hun spijt te betuigen luidt het antwoord tamelijk onverwacht: "ik zou nu kunnen zeggen dat ik het jullie zou vergeven, maar dan staat jullie schuld in elk geval bij God nog open. Voor Hem moeten wij straks verschijnen. En alleen Hij kan volkomen vergeven". Dit antwoord leidt mede tot de bekering van de neven en beide zijn inderdaad predikant geworden.
Kerkelijk sluit hij zich aan bij de Christelijke Gereformeerde Kerk en wordt werkzaam met een roeping tot predikant. In 1894 wordt hij ingeschreven als student aan de Theologische School van de Christelijke Gereformeerde Kerk. In 1900 wordt hij kandidaat gesteld en neemt het beroep van Broek op Langendijk aan. In 1904 vertrekt hij als predikant naar Dordrecht.

In 1909 wordt hij als docent benoemd aan de Theologische School. Het lijkt een bijna onmogelijke taak om de plaats van zijn illustere en klassiek goed geschoolde voorganger in te nemen. Door zijn grote werkkracht wist hij echter als docent veel respect te verwerven onder zijn studenten en collega's.
Behalve het Grieks en Latijn doceerde Van der Heijden praktische vakken waaronder Homiletiek, Poimeniek, Catechetiek en Liturgiek. Van der Heijden blijft als docent werkzaam totdat hij lichamelijk niet meer kan. Na een ingrijpend ziekbed stierf hij op 18 juli 1927.
Wilt u deze foto GRATIS in uw mailbox? Dat kan, u moet hiervoor eerst inloggen.
Voor vragen en opmerkingen neem contact op met de vrijwilliger.
 


³) Op basis van achternaam en overlijdensdatum wordt gezocht naar dezelfde personen. Het resultaat zal niet altijd correct zijn.
 
 © Kineo 2005-2020
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | FAQ