Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
Lijst met graven

Begraafplaats

Naam:Grafzerken in Sint-Janskathedraal ’s-Hertogenbosch
Adres:Torenstraat 16 's-Hertogenbosch

Zerkenlijst

vorige 1 volgende 


IdAand.PersonenOmschrijving
1679046 - Leviena Jansdr. van Coudenhove (1500-1589)
- Rutger van Berkel (1499-1575)
- Theodorus van Berkel (-1808)
Rond 1900 moet deze opvallende figuurzerk in renaissance-stijl nog veel details hebben getoond die nu zijn verdwenen. Het oppervlak is afgesleten en de inscriptie en het wapen linksboven zijn geheel verdwenen, evenals de kapitelen en de onderzijden van de zuilen.
In een verdiept middenveld zien we twee bogen rustend op een vrijstaande middenzuil en twee halve zuilen aan de zijkanten. De zuilen zijn gecanneleerd, hadden Korinthische kapitelen en versierde onderstukken rustend op hoge postamenten. De bogen zijn weergegeven als gemetseld van steen. Onder de bogen zijn een ridder en zijn vrouw afgebeeld, staande op een perspectivisch afgebeelde tegelvloer met hun hoofd op een kussen met hoekkwasten en aangebracht tegen een schelpnis. De handen van beide figuren zijn gevouwen in gebed. De man is gekleed in gepantserde beenbeschermers met kniekappen en in een dubbel vest met versieringsranden, het bovenste met korte mouwen. Achter hem is zijn zwaard te zien en op de grond naast zijn voeten liggen zijn helm met opgeklapt vizier en helmveer en zijn gepantserde handschoenen. De vrouw is gekleed in een lang gewaad met, nog nauwelijks zichtbaar, een ceintuur die in het midden naar beneden afhangt en met sierranden bij de polsen ende hals. Hieroverheen draagt zij een mantel die over haar schouders naar beneden valt en bij de hals wordt vastgehouden door een bandje. Hij is blootshoofds, zij draagt een kap met sierrand die een gedeelte van het haar vrijlaat.Boven de bogen zien we twee gezeten engelenfiguren met vleugels die met hun ene hand het schild in het midden vasthouden en met hun uitgestrekte andere hand een palmtak. Zij zijn gekleed in een ruimvallend gewaad met korte mouwen en een band van de buitenste schouder neerhangend naar het middel. De goed weergegeven maar wat verlengde en ietwat stijve figuren maken van de zerk een geslaagd product, dat Smits ten zeerste aansprak (‘in voorname houding, in kalme overgeving en berusting in Gods wil’) en dat hij mijlen ver verkoos boven bijvoorbeeld de zerk van Dirck Pelgrom en vrouw (zie zerk 164) met de halfnaakte lichamen van dode personen. De gecombineerde weergave van liggen en staan is nog middeleeuws; de details van architectuur en kleding zijn renaissancistisch.
(Foto: Walther Jansen, 2006) 
1679047 - Herman van Breugel (-1741)
- Maria Kuchlinus (-1679)
- Henrick van Breugel (-1703)
De zerk heeft een brede hoge rand. In het verdiepte middenveld zien we in het bovengedeelte in reliëf het wapen. Het wapenschild vertoont twee omgekrulde hoeken aan de bovenzijde en een aan de onderzijde. Het ondergedeelte van het middenveld bevat een verhoogd veld met daarop de inscriptie in gegraveerde kapitalen.

Foto: Walther Jansen (2006) 
1679787 - Goyaert Stoters van Enckenvoirt (1534-1608) Foto: RCE
Zie ook: http://www.grafzerkensintjan.nl/grafzerken/3/goyaert-stoters-van-enckenvoirt-1608.aspx#Details 
1681788 - Jan Degens (-1655)
- Mayken Jan Daniels van den Graft (-1645)
- Jenneken Degens (-1690)
Jan Degens was burger van ’s-Hertogenbosch en kousenmaker van beroep. Rond 1600 had hij ‘iongman ende een vrije persoon sijnde door sijne ionge cranckheijt tot sijnen grooten leetwesen’ bij Catharina Noe ‘oijck vrije ende nijet getrouwt’ een natuurlijke dochter Jenneken verwekt. Later trouwde hij met Maeyken Jan Daniels van den Graft, bij wie hij ook minstens één dochter had. In 1643 verzocht het echtpaar Degens om Jans natuurlijke dochter Jenneken te legitimeren, hetgeen gebeurde.

Maeyken stierf op 23 december 1645 en werd op de 27ste in de Sint-Jan begraven. Jan overleed op 11 augustus 1655 en werd de 17de in hetzelfde graf begraven. Jenneken maakte in 1686 haar testament en werd op 29 maart 1690 in de Sint-Jan begraven. Hoewel dit niet op de zerk wordt vermeld is ook zij waarschijnlijk onder deze steen begraven. 
1681789 - Dirck Lamberts Thomas van Geffen (-1620) Dirck Lambert Thomas van Geffen was in eerste echt verbonden met Maria († 1594), een dochter van de Geffense chirurgijn mr. Peter Henricx Comans en Ida Rutgers van Grinsven, uit welk huwelijk drie kinderen stammen. Hij hertrouwde met Maria Henricx vanden Hoevel. In 1605 kocht Dirck een huis aan het Hinthamereinde, dat hij in 1609 weer verkocht. Verder was hij vooral gegoed in en rond Geffen. 
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies