Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNoorderbegraafplaats Assen

Noorderbegraafplaats, Kerkhofslaan, Assen

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Noorderbegraafplaats
Adres:
Kerkhofslaan
 
Assen
Gemeente:
Assen
Provincie:
Drenthe
Co÷rdinaten:
52,992753 6,552162
Oppervlakte (plm.):
22.200 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
1.386 (Inmiddels zijn 296 monumenten verwijderd door ruiming e.d.) Gravenlijst
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
van Dalen (33x), Vos (26x), Smit (24x), Mulder (20x), Oosting (20x), Boer (19x), de Vries (18x), Hofstede (18x), Somer (18x), Bos (18x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Website:
 

 
Heeft u een zelfgemaakte algemene foto voor ons van deze begraafplaats, bijv. van de ingang? Stuur deze gerust op o.v.v. de begraafplaats.

Documenten

Algemene Informatie

De Noorderbegraafplaats van Assen ligt vlak achter de Vaart Zuid zijde, aan de rand van het Asser bos. De begraafplaats is in 1823 in gebruik genomen en werd ontworpen naar voorbeeld van de begraafplaats van het Duitse Aurich. Gelukkig is er niet al te veel geruimd, waardoor het oudste gedeelte met zijn vele hekken nog sterk de sfeer ademt van de 19e eeuw. Het oudste graf is thans dat van Susanna Christina Kymmell, de echtgenote van Drenthe's eerste gouverneur mr. dr. Petrus Hofstede. Zij overleed in 1825. Op deze begraafplaats zijn de graven te vinden van alle families die Drenthe bestierden in de 19e eeuw: Hofstede, Gratama, Van Holthe, Kymmell, Van der Feltz, Servatius, Van der Wyck, Westra enz. Ook ligt hier Roelof Hunse, de oprichter van de N.V. Asser IJzer- en metaalgieterij, die een aantal schitterende grafwerken voor haar rekening nam, waarvan twee thans als rijksmonument zijn geklasseerd. Bijna alle graven van de familie Gratama zijn door hun familiestichting perfect onderhouden en gerestaureerd, maar vele andere zijn in slechte staat. Gezien de neerslag van de Drentse historie op deze plek, is het behoud van deze begraafplaats essentieel. In september 2013 is een project gestart om vanaf de zomer 2014 met vrijwilligers tot restauratie van het geheel te komen. In april 2014 werd daartoe de Stichting Noorderbegraafplaats Assen (SNBA) opgericht, die in samenwerking met de gemeente Assen, met 36 vrijwilligers in mei 2014 begon met de restauratie. Prioriteit hebben de ijzeren hekken, die worden gerepareerd en opnieuw geverfd in de oorspronkelijke kleuren, soms geheel zwart, soms met zilverkleurige of witte versieringen.
Voor genealogische gegevens van de hier aangetroffen graven is veel gebruik gemaakt van sites als www.wiewaswie.nl, www.drenlias.nl, www.tresoar.nl, www.allegroningers, etc. Data en naamspelling van die sites hebben als uitgangspunt gediend en kunnen dan ook afwijken van de vermeldingen op de graven. De stichting Noorderbegraafplaats Assen is ook te vinden op Facebook en op de site van de SNBA: www.snba.nl.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies