Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Oisterwijk

Joodse Begraafplaats, Hondsbergselaan, Oisterwijk

Locatie niet beschikbaar
Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Hondsbergselaan
 
Oisterwijk
Gemeente:
Oisterwijk
Provincie:
Noord-Brabant
Coördinaten:
51,566035 5,185774
Oppervlakte (plm.):
3.300 m²
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Hartog (16x), Gersons (15x), Deen (11x), Hakkert (9x), Zeckendorf (7x), Lion (7x), de Jong (7x), van Oss (6x), van den Meijdenberg (5x), de Vries (5x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Contact:

Algemene Informatie

De Joodse begraafplaats in Oisterwijk dateert van 1748 en is een Rijksmonument. Eigenaar is de Vereniging Israëlitische begraafplaats te Oisterwijk. De Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk heeft gezorgd voor restauratie die is aangevangen in 2012 en tijdens de Open Monumentendag 2016 officieel afgesloten. Het onderhoud wordt door de stichting verzorgd.
In 2015 is het eigendom van de begraafplaats overgegaan van de Vereniging Israëlitische begraafplaats Oisterwijk naar de Stichting Joods Begrafeniswezen Brabant waaronder nu de Joodse begraafplaatsen in Oisterwijk, Vught en Eindhoven ressorteren.

Van 1 mei tot 1 oktober is de begraafplaats elke vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Er zijn dan gastvrouwen en gastheren aanwezig. Zij geven informatie en bij gelegenheid ook een rondleiding.

Foto's van grafstenen en algemene foto's: © Walther C.M. Jansen (M.m.v. Wilko Elsinga)

Toegang Joodse begraafplaats vanaf Hondsbergselaan.

Toegangspoort naar de ommuurde begraafplaats met zicht op het metaheerhuisje.



Foto rechts: Anne Frankboom


Foto links: Doorzicht metaheerhuisje.

Een metaheerhuis of metaarhuis (Hebreeuws: Bet Tohorah) is een lijkenhuis dat zich vaak bevindt op Joodse begraafplaatsen.
Het huis is bedoeld voor het ritueel reinigen van overledenen. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over worden uitgegoten. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Voor de begraving wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Daarna wordt de dode onder het reciteren van bepaalde psalmen ten grave gedragen.
Na het uitspreken van enige gebeden en citaten uit de Talmoed wordt het graf door de aanwezigen gezamenlijk gedicht en wordt door de meest directe nabestaande het kaddisj gebed gezegd. Het is niet de gewoonte bloemen of kransen te leggen.


Foto rechts: Overzicht op de begraafplaats


Standbeeld Anne Frank

Uit particulier bezit is dit kunstwerk verkregen met de beeltenis van Anne Frank (1929-1945). Het gezicht kijkt in de richting van de naar haar vernoemde boom.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies