Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginJoodse Begraafplaats Oisterwijk

Joodse Begraafplaats, Hondsbergselaan, Oisterwijk

Begraafplaats:
Joodse Begraafplaats
Adres:
Hondsbergselaan
 
Oisterwijk
Gemeente:
Oisterwijk
Provincie:
Noord-Brabant
CoŲrdinaten:
51,566035 5,185774
Oppervlakte (plm.):
2.400 m²
Status:
In Bewerking (deel van de graven ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Gersons (14x), Hartog (13x), Deen (10x), Hakkert (9x), Cohensius (4x), Cohen (4x), Goudsmit (3x), Frank (3x), Frijda (2x), Elzas (2x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Telefoon:
06 55152675
Contact:
Dhr. Kees Welmers

Algemene Informatie

De Joodse begraafplaats in Oisterwijk dateert van 1748 en is een Rijksmonument. Eigenaar is de Vereniging IsraŽlitische begraafplaats te Oisterwijk. De Stichting Behoud Joodse begraafplaats Oisterwijk heeft gezorgd voor restauratie die is aangevangen in 2012 en tijdens de Open Monumentendag 2016 officieel afgesloten. Het onderhoud wordt door de stichting verzorgd.
In 2015 is het eigendom van de begraafplaats overgegaan van de Vereniging IsraŽlitische begraafplaats Oisterwijk naar de Stichting Joods Begrafeniswezen Brabant waaronder nu de Joodse begraafplaatsen in Oisterwijk, Vught en Eindhoven ressorteren.


Van 1 mei tot 1 oktober is de begraafplaats iedere vrijdag van 10.00 uur tot 16.00 uur vrij toegankelijk voor het publiek. Er zijn dan gastvrouwen en gastheren aanwezig. Zij geven informatie en bij gelegenheid ook een rondleiding.

Foto's: © Walther C.M. Jansen

Toegang Joodse begraafplaats vanaf Hondsbergselaan.

Toegangspoort naar de ommuurde begraafplaats met zicht op het metaheerhuisje.Foto rechts: Anne Frankboom


Foto links: Doorzicht metaheerhuisje.

Een metaheerhuis of metaarhuis (Hebreeuws: Bet Tohorah) is een lijkenhuis dat zich bevindt op Joodse begraafplaatsen.
Het metaheerhuis is bedoeld voor het ritueel reinigen van overledenen. Bij deze reiniging wordt het lichaam geheel afgedekt met een laken terwijl er kommen warm water over worden uitgegoten. Slechts een beperkte groep speciaal aangestelde mensen is bij het reinigingsritueel betrokken. Voor de begraving wordt in het metaheerhuis een lijkrede uitgesproken. Daarna wordt de dode onder het reciteren van bepaalde psalmen ten grave gedragen.
Na het uitspreken van enige gebeden en citaten uit de Talmoed wordt het graf door de aanwezigen gezamenlijk gedicht en wordt door de meest directe nabestaande het kaddisj gebed gezegd. Het is niet de gewoonte bloemen of kransen te leggen


Foto rechts: Overzicht op de begraafplaats

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact