Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginVoormalige begraafplaats Mill

Voormalige begraafplaats, Hoogstraat, Mill

Begraafplaats:
Voormalige begraafplaats
Adres:
Hoogstraat
 
Mill
Gemeente:
Mill en Sint Hubert
Provincie:
Noord-Brabant
Co÷rdinaten:
51,686337 5,77934
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Selten (10x), Thijssen (10x), Verstraaten (9x), Rooijendijk (8x), Janssen (7x), Cornelissen (7x), v.d. Hof (7x), Martens (7x), Derks (6x), Hendriks (6x)


 

Contactgegevens Begraafplaats:

Algemene Informatie

Ingang Acaciahof

Foto's: M.N. den Harder
Dorp op 't Hoogh, genaamt "Mil"

Naar een pentekening van Jacob de Beijer, 1743.

Deze tekening geeft een beeld van het dorp Mill in de 18e eeuw. Het is de plaats waar nu de Acaciahof is gelegen.
Centraal op de tekening valt de toenmalige St. Willibrorduskerk op, die in 1326 tot parochiekerk van Mill was verheven.
Nadat deze kerk in 1648 in bezit was genomen door de protestanten geraakte het gebouw, door brand getroffen, in verval. Het hoogkoor werd vervolgens door de protestanten voor eigen gebruik geschikt gemaakt.
Aandacht verdient de ligging van de graven rondom de kerk.
De contouren van de Grote Prins zijn eveneens zichtbaar evenals het logement "De Bossche Kar" (links v˛˛r de kerk) en het inmiddels verdwenen MariŰnweerd (de vroegere woning van Dr. Arntz.).
Noemenswaardig is nog de dorpspomp, gesitueerd aan de achterzijde van de toenmalige grote Prins.
Mariakapel

De bouw van deze Mariakapel is tot stand gekomen, mede op initiatief van een aantal leden van de KBO.

Met dit initiatief hebben zij samen, met het bestuur van de toenmalige Willibrordusparochie Mill en met medewerking van de Senioren Hobby Club Mill en vele vrijwilligers zich ingespannen voor de realisatie van deze bouw.

De bouwplannen zijn gestart in 2016, de eerste steen werd gelegd in 2017 en de bouw is verder gerealiseerd in 2017/2018.

De bijdragen van vele sponsors en de medewerking van vele bedrijven hebben het mogelijk gemaakt dat er een prachtige kapel is verrezen op het voormalig kerkhof, welke ooit naast de toenmalige dorpskerk lag.
Monument

Dit park, vanaf 2017 Acaciahof geheten, was voorheen een kerkhof, rondom de toenmalige R.K. kerk die hier gestaan heeft tot 1878.
Op de 10 zuilen staan alleen de namen van die overledenen, waarvan het graf geruimd is op het einde van de zestiger jaren van de vorige eeuw en waarvan de namen toen nog leesbaar waren. Er zijn dus meer mensen hier begraven, als er vermeld staan op deze zuilen.
Deze Calvarieberg is gebouwd in 1920 bij de opening van het toenmalige kerkhof, waarbij tevens de nu nog aanwezige Acacia's gepland zijn.
De beeldengroep, voorstellende Maria en Johannes, is vervaardigd door de fa. Joh. & Jos Connuth uit Venlo.
Het gebruikte materiaal was Frans kalksteen, SavonniŔrre.
Het kruis is in 2017 vervangen door een natuurstenenlook kruis. Ook het Corpus is vervangen door een replica van het beeld dat het kerkhof van Maasbracht (L) siert.
Oorlogsherdenkingsmonument

Met dit monument worden herdacht, de 34 Nederlandse Militairen die in de strijd om Mill op 10 en 11 mei 1940 sneuvelden, de 19 burgers van de gemeente Mill en Sint Hubert die door oorlogsgeweld gedood zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog in de periode 1940-1945 en de 6 militairen uit de gemeente die zijn gesneuveld in voormalig Nederlands-IndiŰ in de periode 1946-1950.

Ook worden bij dit monument alle Nederlandse militairen en burgers herdacht die, in de jaren daarna, in oorlogssituaties en tijdens opbouw- en vredesoperaties in het Koninkrijk der Nederlanden en waar ook ter wereld hun leven hebben gegeven.

WIJ HERDENKEN HEN

Dit monument van Peter Roovers uit Mook stelt een jonge vrouw voor die de oorlogsslachtoffers in stille aandacht eert met een krans van bloemen.
Het is onthuld op 10 mei 1949 door prof.dr. J. de Quay, commissaris der Koningin in de provincie Noord-Brabant.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies