Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginMonument omgekomen zeelieden 1883 Moddergat

Monument omgekomen zeelieden 1883, De Oere, Moddergat

Begraafplaats:
Monument omgekomen zeelieden 1883
Adres:
De Oere
 
Moddergat
Gemeente:
Noardeast-Fryslân
Provincie:
Friesland
Coördinaten:
53,405367 6,076166
Status:
Volledig (alle graven en personen ingevoerd)
Aantal graven:
Aantal personen:
Meest voorkomende namen:
Visser (24x), Post (7x), Basteleur (5x), Buurmans (5x), Koudenburg (5x), de Haan (5x), de Vries (5x), Lei (4x), Groen (4x), van der Zee (4x)

Algemene Informatie

Dit monument herinnert aan de vissers die op hun tjalken zijn omgekomen tijdens de storm in maart 1883.
Er zijn toen inn een klap 17 schepen (van de 22 in totaal) vergaan en slechts een bemanningslid daarvan kon op Schiermonnikoog worden gered.

Er is van deze zogenaamde `Ramp van Moddergat`in 1883 veel op internet te vinden.
De hier vermelde specificatie van de schepen is ontleend aan de site www.spanvis.nl

De individuele geboortegegevens zijn via Genlias te achterhalen en de overlijdensdata zijn eenduidig op het jaar (dus maart) 1883 vermeld. Die varieren in Genlias namelijk per persoon en deze zijn weer afhankelijk van de feitelijke datum van aangifte.Vanaf de Oere is het monument op deze foto, op de dijkhelling gelegen, in de verte zichtbaar.

Het gedenkteken wordt omringd door 4 ingemetselde series naamplaten.
Er staat vermeld dat er op 6 maart 1883 in totaal 83 van de 109 zeelieden zijn omgekomen waarbij 17 van de 22 schepen zijn vergaan.

De informatietafel bovenaan de zeedijk, een weergave van de mooie vergezichten over dit deel van het Wad.PAESENS-MODDERGAT, GETEKEND DOOR HET WATER
In de Middeleeuwen was er in de buurt van de huidige tweelingdorpen Paesens en Moddergat een terp met een nederzetting. De bevolking leefde van de visvangst en de landbouw. het riviertje de Paesens speelde een belangrijke rol voor het vervoer naar het achterland.
Doordat het kwelderachtige gebied regelmatig onder water liep, ontstond een bedrijvigheid in zoutwinning: bij verbranding van het veen dat zich onder een kleilaag bevond, bleef zout achter.
Na de plaatsing van de zeedijk werd het land min of meer drooggelegd, waardoor de grond beschikbaar was voor landbouw en bewoning. De aanleg van de dijk had echter als gevolg dat het buitendijkse gebied aanslibde. Hierdoor kwam het werkterrein van de vissers steeds verder weg te liggen. Zij verhuisden naar een plek ten westen van Paesens, waar de wadgeulen nog wel tot de dijk liepen. Dit werd later het dorp Moddergat. In 1883 werd het dorp door een ramp getroffen. toen tijdens een storm van de 22 schepen er 17 met man en muis vergingen.
In het dorp bevinden zich huisjes die zijn ingericht als oude visserswoningen, zij vormen het museum 't Fiskershüske.

Klik hier voor een vergroting.

Uitzicht op Moddergat vanaf de zeedijk. In het midden op de achtergrond ligt het museum.

Uitzicht vanaf de zeedijk langs het Wad. Links op de achtergrond zijn de hogere gebouwen van Lauwersoog zichtbaar.

begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies