Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Petitie-Behoud-R-K-Begraafplaats-Dijkweg-in-Naaldwijk

Nieuwsbericht

Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk
2-9-2020 - PERSBERICHT Terebinth

Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk

De gemeente Westland heeft een omgevingsvergunning afgegeven voor de herinrichting van de begraafplaats uit 1828 aan de Dijkweg in Naaldwijk. Dit houdt onder andere ruiming van ca. 400 graven in, inclusief 330 gedenktekens. Op 17 augustus is er een werkgroep opgericht die constructief nadenkt over alternatieven.

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft acht bezwaarschriften ontvangen. De bezwaren komen onder andere van het Genootschap Oud-Westland, van diverse groenorganisaties en van een aantal nabestaanden die zich afvragen waarom de doden op het kerkhof aan de Dijkweg niet met rust worden gelaten.

Opschorting ruiming
De ruiming van een kerkhof is onomkeerbaar. Vandaar dat stichting Terebinth, die zich landelijk inzet voor het behoud van (historische) begraafplaatsen, ook heeft gereageerd. Het parochiebestuur heeft intussen beloofd met ruimen te wachten zolang de bezwaarschriften in behandeling zijn. Oorspronkelijk zou het bestuur in oktober van start zijn gegaan en waren de parochianen uitgenodigd om op zaterdag 12 september, Open Monumentendag, afscheid te nemen van hun begraafplaats.

Petitie Behoud R.K. Begraafplaats Dijkweg
De vraag is: heeft iedereen zich tot het uiterste ingespannen om deze historische plek te bewaren? Hoe groot is het maatschappelijk draagvlak voor het behoud van deze unieke plek? Het Genootschap Oud-Westland en Terebinth hebben daarom een petitie opengesteld op Petities.nl. Zie https://petities.nl/petitions/behoud-r-k-begraafplaats-dijkweg-in-naaldwijk?locale=nl Iedereen kan tekenen, want dit verzoek dient een algemeen belang.

Cultuurhistorische overwegingen
Er dreigt een historisch monument vernietigd te worden dat belangrijk is voor het sociale katholieke leven in Naaldwijk. Het gaat niet alleen om het behoud van de priestergraven en de twee oorlogsgraven, het gaat ook om de vierhonderd middenstanders, kinderen, tuinders en anderen die hier begraven liggen. Daarom moet deze plek behouden blijven. Het kerkhof verdient een glorieuze restauratie als groene dorpsoase.

Meer informatie: Korrie Korevaart, tel. 06 2417 3646, e-mail: bureau@terebinth.nl

Foto: Toegangshek van de voortuin, met zicht op de bronzen Pita van Albert Polydor Termote, 1948. Foto: Korrie Korevaart
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact