Online Begraafplaatsen
Een onderdeel van Stichting Online-Verleden
BeginNieuwsberichten ⇒ Procedure-monumentenstatus-R-K-begraafplaats-Naaldwijk-gestart

Nieuwsbericht

Procedure monumentenstatus R.K. begraafplaats Naaldwijk gestart
13-1-2021 - De gemeente Westland is een procedure gestart om de R.K. Begraafplaats aan de Dijkweg in Naaldwijk aan te wijzen als gemeentelijk monument. Daarmee komt de gemeente tegemoet aan een verzoek van Erfgoedvereniging Heemschut, het Cuypersgenootschap, stichting Terebinth en het Genootschap Oud-Westland.

Tijdens de aanwijzingsprocedure heeft een beoordeling van de monumentale waarde van het voormalige kerkhof plaats. Voor dit doel moet een zogenoemde waardenstelling worden gemaakt. De gemeente heeft de aanvragers drie maanden de tijd gegeven om dit rapport op te stellen. Daarin wordt de cultuurhistorische waarde van de begraafplaats beoordeeld. Inmiddels is een gespecialiseerd adviesbureau bereid gevonden deze klus op zich te nemen.

Positief advies voor behoud
De gemeentelijke monumentencommissie heeft half december positief geadviseerd met betrekking tot de aanwijzingsprocedure aangezien de begraafplaats in 2006 bij een eerdere beoordeling voldoende punten heeft gekregen voor een plaats op de gemeentelijke monumentenlijst. Overleg tussen gemeente en parochie heeft destijds niet tot resultaat geleid. De monumentencommissie wil nu wel dat een deskundige partij een dieper gefundeerde beoordeling maakt.

Ruiming
De R.K. Adrianusparochie heeft deze zomer bij de gemeente een plan ingediend om alle ruim 300 graven te laten ruimen. De gemeente verleende in juni een omgevingsvergunning aan de parochie. In deze vergunning wordt de voorgenomen ruiming camouflerend met ‘herinrichting’ aangeduid. Het opgehoogde deel van het kerkhof zou tot vlak boven het maaiveld worden afgegraven en de coniferen gekapt. De werkgroep Behoud de R.K. Begraafplaats Dijkweg in Naaldwijk (zie rkbn.nl) zet zich sinds augustus 2020 in voor de toekomst van deze bijzondere plek en is overleg met het parochiebestuur aangegaan, maar dit houdt vast aan de voorgenomen ruiming. De werkgroep blijft evenwel bereid tot constructief overleg over behoud van het kerkhof. De Pastorie aan de Dijkweg werd in 2009 gesloopt, tot spijt van velen. Het kerkhof verdient volgens de werkgroep een beter lot: restauratie.

Van unieke waarde
Volgens de werkgroep is het kerkhof van aanzienlijk cultuurhistorisch belang, naast de groenwaarde van dit terrein – waarvoor het Samenwerkingsverband Platform Natuur-Westland zich inzet. De geschiedenis van het kerkhof is nauw verbonden met die van de katholieke kerk in Naaldwijk. Tot 1970 werden alle Naaldwijkse katholieken aan de Dijkweg begraven. Tot 1931 stond de katholieke kerk op de plek waar zich nu de voorhof van de begraafplaats met de Piëta van Albert Termote bevindt. De grond voor de dodenakker werd in 1828 door de parochie aangekocht. Pastoor Jacobus Mazza van de Adrianusparochie zegende het kerkhof datzelfde jaar in. Twee jaar later wordt hij zelf op ‘zijn’ kerkhof begraven. De steen van de uit Amsterdam afkomstige pastoor Mazza bevindt zich nog in originele toestand op het graf. Ook de schenker van het legaat voor de bouw van de huidige Adrianuskerk aan de Molenstraat ligt hier begraven, Adrianus Martinus Hofstede.

Foto’s: Hugo Veerkamp. Noot voor de pers: voor nadere informatie Korrie Korevaart (werkgroep RKBD, Terebinth), tel. 06 2417 3646.
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact | cookies