Online Begraafplaatsen 3.0
BeginNieuws

Nieuws

In deze rubriek nieuwsberichten over deze site, berichten over toekomstige ruimingen. Belangrijke tentoonstellingen en evenementen. Enz. Tips voor deze rubriek graag via het contactformulier.Eeuwenoud skelet Gevonden bij werk aan riool - 11-4-2017

Bij rioleringswerkzaamheden in de Bloemenbuurt zijn vorige week greppels, een kerkhofmuur en een kerkhof uit de late Middeleeuwen (tussen 1331 en 1500) gevonden. Bij de Lindts Kerk aan de Develweg werden door archeologen botten, vier menselijke skeletten én een complete grafkist gevonden.

ZWIJNDRECHT - Een van de skeletten lag omgekeerd. met de oogkassen niet richting hemel, maar richting het middelpunt der aarde.
In de Middeleeuwen werden misdadigers op deze manier begraven.
Een ander skelet lag gevouwen op de zij.
De complete, relatief kleine grafkist, is nog in goede staat.
Volgens de archeoloog ligt in de kist waarschijnlijk het skelet van een kind.
De kist wordt in zijn geheel gelicht. geopend en de inhoud archeologisch onderzocht. Naast de kist zijn enkele losse delen van een verstoorde kist aangetroffen. Gezien de dikte van het natuurlijke veen, zouden er nog één of enkele lagen met graven kunnen liggen.

zorgvuldigheid

De gemeente Zwijndrecht laat weten dat vondsten met grote archeologische zorgvuldigheid worden behandeld.
De vindplaatsen kunnen niet behouden blijven.
De rioleringswerkzaamheden zijn tijdelijk stilgelegd, maar inmiddels weer hervat.

Oproep rechthebbenden - 7-3-2017

Ter publicatie op bord Begraafplaats Wijkamplaan

Willen de rechthebbenden van de volgende graven contact opnemen
met de beheerder van de begraafplaats of bij diens afwezigheid met
de medewerkers team Burgerzaken, tel. 035-5481611
Het betreft:
Graf EK-1-28 de heer of mevrouw Boot (kindergraf)
Graf IV-27-13 mevrouw de Ruig-Veenbaas (Elzinga Anthonia)
Graf VI-19-15 de heer Bos (H. van Boeijen/Roos A/Boeijen A)
Graf IV-32-3 mevrouw Adriani (Poot C/Abma Antje)

Bij deze graven is ook een bordje geplaatst om contact op te nemen.
Baarn 5 juli 2017 Team Burgerzaken
Kleindochter herkent in brok steen op straat de zerk van haar opa/oma - 22-2-2017

BERKEL-ENSCHOT - "Dat is de grafsteen van mijn opa en oma", dacht Miriam De Natris-Mels, toen ze bij Omroep Brabant de foto zag van een brok steen dat Cynthia Hoezen uit Tilburg had gevonden. In december bezocht ze het graf voor het laatst.

Ze heeft mooie herinneringen aan haar grootouders: "Het waren superlieve, gewone mensen - mijn opa en oma van moeders kant. Ik denk met plezier terug aan logeerpartijtjes bij hen op zolder; ze woonden aan het spoor in Berkel. Je kon er altijd terecht; het was er altijd gezellig."

Emotionele beslissing
Opa en oma hadden vijf kinderen, alleen een tante van Miriam is nog in leven. "Die is inmiddels ook al 77. Ze was gevraagd of het graf moest blijven en heeft besloten het op te geven. Dat was voor haar een emotionele beslissing."

Van het dubbele graf was de steen verzakt. En na dertig jaar waren de grafrechten verlopen.

Midden op de weg
De ruiming was afgelopen maandag. De steen met opdruk 'ERS 1987 ST' lag midden op de Molenstraat in Berkel-Enschot. Cynthia reed daar met de auto en kon er niet langs.

Ze stapte uit om de steen naar de kant te verplaatsen. "Toen ik hem omdraaide, zag ik pas het opschrift. Zo kwam ik erachter dat het om een grafsteen ging. Ik schrok."

Vandalisme?
Ze vond het niet netjes om de steen aan de kant te gooien. "Ik dacht aan vandalisme. Daarom plaatste ik een foto op Facebook: wie herkent de steen?".

Cynthia Hoeven nam de steen - 'Hartstikke zwaar' - mee naar huis. "Maar ik ben niet zo spiritueel, dus ik vind het fijn als de steen weer weg is."

Miriam komt de steen binnenkort halen: "Zij heeft de moeite genomen om de steen op te rapen, dan is het niet meer dan vanzelfsprekend dat ik de zerk kom halen. Maar ik weet nog niet waar ik hem laat."

Excuses aangeboden
De steen komt van het graf van Cornelis Jonkers (overleden in 1987) en van zijn echtgenote Johanna van Zelst (overleden in 1996). Het graf lag op de katholieke begraafplaats Berkel in Berkel-Enschot.

Na de ruiming hebben vrijwilligers de steen met andere resten afgevoerd in een container. Vermoedelijk is het dekzeil van de wagen losgeraakt en is de steen op de weg gevallen. De kerhofbeheerder heeft de familie excuses aangeboden.

bron: Omroep Brabant
Rooien bomen op algemene begraafplaats Scheldestraat - 18-2-2017

In de maanden februari en maart worden op de algemene begraafplaats aan de Scheldestraat in Barendrecht bomen gerooid. Dit is onderdeel van de herinrichtingswerkzaamheden die later dit jaar plaatsvinden. Door het rooien in de winter uit te voeren, vindt er geen verstoring plaats van vogels tijdens het broedseizoen.
De uitvoering van de herinrichtingswerkzaamheden staat gepland voor het tweede, derde en vierde kwartaal van 2017. Voorafgaand aan deze werkzaamheden wordt een inloopavond gehouden waar informatie over het project wordt medegedeeld. Op dit moment is de datum hiervan nog niet bekend.
(bron: gem. Barendrecht)


Week van de Begraafplaats 2017 27 mei t/m 4 juni 2017 - 14-2-2017

Begraven natúúrlijk

Dit jaar wordt voor de vierde maal de Week van de Begraafplaats georganiseerd. Het thema van de Week is duurzaamheid. Met de slogan Begraven natúúrlijk wordt tijdens de Week het duurzame karakter van begraven en begraafplaatsen benadrukt en onder een breed publiek bekend gemaakt.

Na de persoonlijke uitvaart krijgt nu de duurzame uitvaart steeds meer aandacht. Verschillende uitvaartondernemers bieden hun klanten mogelijkheden met betrekking tot een duurzame uitvaart: van kisten, grafmonumenten en urnen tot catering met lokale producten.
Wie voor begraven kiest, kiest voor een groene vorm van uitvaartverzorging. Meer en meer begraafplaatsen presenteren zich als duurzame ondernemers.
Bij duurzaamheid op begraafplaatsen wordt gelet op milieuaspecten (herkomst en (her)gebruik van grafmonumenten, ecologische groenbeheer) en sociale aspecten (hoe zijn de arbeidsomstandigheden, wordt er respectvol met klanten omgegaan).

In de Week van de Begraafplaats laten zo’n honderd begraafplaatsen zich van hun duurzame kant zien. Ze organiseren open dagen in samenwerking met betrokken uitvaartondernemers, steenhouwers, bloemisten, cateraars en educatieve en natuurorganisaties. Ook vinden er lezingen, rondleidingen, excursies, muziekuitvoeringen en kinderactiviteiten rond ‘Begraven natúúrlijk’.

De Begraafplaats, het tijdschrift voor begraafplaatsbeheerders, besteedt dit jaar in diverse artikelen ruim aandacht aan het thema Duurzaamheid. Stichting Terebinth, een van de medeorganisatoren, brengt rond de Week een speciaal katern uit over het thema.

www.weekvandebegraafplaats.nl
Volg de Week op Facebook en Twitter

Foto: Begraafplaats Bergklooster (Zwolle) is een van de voorlopers op het gebied van duurzaam begraafplaatsbeheer
Aula op begraafplaats Eperweg Nunspeet wordt gesloopt - 13-2-2017

NUNSPEET - De aula op de begraafplaats aan de Eperweg 51a in Nunspeet wordt gesloopt. Vervolgens wordt op dezelfde locatie een prefab unit geplaatst. Dat hebben burgemeester en wethouders van Nunspeet besloten.
De huidige aula omvat een aulazaal met opbaarruimte, een bergruimte en schaftruimte en twee toiletruimten. Het gebouw is in 1962 gebouwd en daarna nooit gerenoveerd. De aulazaal en opbaarruimte zijn al jaren niet meer in gebruik, worden niet meer verwarmd en er staat geen meubilair meer. De schaftruimte en toiletten worden beperkt gebruikt.
Het gebouw wordt slechts beperkt gebruikt, maar is wel toe aan groot onderhoud. Door het gebouw te slopen en een prefab unit te plaatsen met een schaftruimte, een mindervalidentoilet en een bergruimte wordt bespaard op de beheer- en onderhoudskosten.
bron: http://nunspeetsbelang.nl/
Vandalen plunderen begraafplaatsen, Heemskerk en Beverwijk - 7-2-2017

HEEMSKERK Vandalen hebben tussen 22 en 26 januari huisgehouden op de begraafplaatsen Duinrust in Beverwijk en De Eikenhof in Heemskerk.
De politie meldt dat van verschillende graven van de begraafplaatsen aan de Bankenlaan in Beverwijk en de Marquettelaan in Heemskerk spullen zijn weggenomen. Vooral opvallende beeldjes van graven zijn verdwenen.
Sandra Groot was al een aantal weken niet op begraafplaats Duinrust geweest, maar toen ze afgelopen zaterdag het graf van haar vader bezocht, zag ze dat ook daar vernielingen waren gepleegd.
Buddhabeeld gesloopt
"Het was de sterfdag van mijn vader en ik ging met mijn kleindochter langs het graf. Daar zag ik dat een buddhabeeld aan diggelen lag. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon gevallen was. Later hoorde ik dat er dingen van de begraafplaats waren gestolen en bedacht ik me dat ze waarschijnlijk hebben geprobeerd hebben het beeld te stelen, maar dat het is gevallen."
Toen haar vader vijf jaar geleden werd begraven, vertelde de beheerder Sandra al dat er met regelmaat kruiwagens gestolen werden. Sandra begrijp niet waarom mensen zoiets doen. Uit angst dat er meer wordt gesloopt, zet ze niets meer op het graf. "Ik heb bollen geplant, maar een beeld komt er niet meer."
De recherche onderzoekt de diefstal en is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.
Vandalen plunderen begraafplaatsen, Heemskerk en Beverwijk - 7-2-2017

HEEMSKERK Vandalen hebben tussen 22 en 26 januari huisgehouden op de begraafplaatsen Duinrust in Beverwijk en De Eikenhof in Heemskerk.
De politie meldt dat van verschillende graven van de begraafplaatsen aan de Bankenlaan in Beverwijk en de Marquettelaan in Heemskerk spullen zijn weggenomen. Vooral opvallende beeldjes van graven zijn verdwenen.
Sandra Groot was al een aantal weken niet op begraafplaats Duinrust geweest, maar toen ze afgelopen zaterdag het graf van haar vader bezocht, zag ze dat ook daar vernielingen waren gepleegd.
Buddhabeeld gesloopt
"Het was de sterfdag van mijn vader en ik ging met mijn kleindochter langs het graf. Daar zag ik dat een buddhabeeld aan diggelen lag. In eerste instantie dacht ik dat het gewoon gevallen was. Later hoorde ik dat er dingen van de begraafplaats waren gestolen en bedacht ik me dat ze waarschijnlijk hebben geprobeerd hebben het beeld te stelen, maar dat het is gevallen."
Toen haar vader vijf jaar geleden werd begraven, vertelde de beheerder Sandra al dat er met regelmaat kruiwagens gestolen werden. Sandra begrijp niet waarom mensen zoiets doen. Uit angst dat er meer wordt gesloopt, zet ze niets meer op het graf. "Ik heb bollen geplant, maar een beeld komt er niet meer."
De recherche onderzoekt de diefstal en is op zoek naar getuigen. Mensen die iets hebben gezien, worden verzocht contact op te nemen met de politie via 0900-8844.
Begraafplaats Dordrecht blijft van gemeente - 3-2-2017

DORDRECHT - Het college van burgemeester en wethouders van Dordrecht ziet af van privatisering van de begraafplaats Essenhof in Dordrecht. Dat staat in het raadsvoorstel 'Heroverweging ‘Essenhof Samen met de markt''.

Na uitwerking van de plannen voor een gedeeltelijke privatisering en gesprekken hierover in de gemeenteraad wil het college nu zowel de begraafplaatsen als het crematorium van de Essenhof de komende 15 jaar in beheer van de gemeente houden. Vorig jaar vroeg het gemeentebestuur aan de mensen van de Essenhof om een plan van aanpak op te stellen voor een gedeeltelijke privatisering. Doel was het verkleinen van financiële risico’s en garantie van de dienstverlening op de langere termijn.

Risico's
Bij de uitwerking bleek dat de beoogde opsplitsing van de Essenhof complex is en ook risico’s met zich meebrengt. De gemeente blijft in alle gevallen verantwoordelijk voor de continuïteit en kwaliteit van de dienstverlening. In gemeenteraad was bovendien voldoende steun om mogelijke bedrijfsvoerings- en marktrisico’s van de Essenhof als gemeente te blijven dragen en diverse raadsfracties hadden bezwaren tegen privatisering. De vertraging van plannen voor de bouw van een crematorium in Zwijndrecht speelde ook een rol bij de heroverweging.


Plots grafzerken verdwenen op Tongers kerkhof (België) - 1-2-2017

TONGEREN - Op het kerkhof van Berg bij Tongeren bleken vanmorgen enkele grafzerken verdwenen. Bezoekers reageerden aangeslagen, en ook het stadsbestuur was verbijsterd.
"Heel erg dat zulke dingen gebeuren", klinkt het bij een aangeslagen bezoeker. De stenen op het graf van zijn schoonouders lagen er wel nog, de man was snel komen controleren. "We betreuren dit ten zeerste," klinkt het bij An Christiaens (CD&V), schepen van Begraafplaatsen.

Even later bleek dat de stenen werden weggehaald op vraag van de verzekering van een aannemer die tijdens werken op het kerkhof enkele graven beschadigde. De opdracht om de werken uit te voeren werd gegeven en de stenen werden weggehaald."Op zich een goede zaak," aldus Christiaens, maar niemand was op de hoogte.Het stadsbestuur heeft dan ook expliciet gevraagd om in de toekomst steeds openlijk te communiceren over dergelijke zaken. Donderdag zouden alle grafzerken weer op hun plaats moeten liggen.
Bron: http://www.hbvl.be


Vrijwilligers, Donaties en Advertenties - 27-1-2017

Onze site heeft geen inkomsten, we verkopen niets, we rekenen niets. De site draait op vrijwilligers (ruim 400). En niemand krijgt betaald.
Wel hebben we forse kosten, we draaien de site op de meest geavanceerde apparatuur in een modern en groen datacenter. De kosten voor Hosting, Licenties en Backup betalen we, voor zover dat lukt, uit advertentieinkomsten van Google en donaties.

Donateurs
We krijgen gelukkig regelmatig donaties. Vanaf 1 jan 2016 ontvingen we donaties van o.a. Harm Buiter, I.A. Melde, Cornelia Nan, Hans Nijman, C.T. Bartels, Roel van Kleef, Johan Stolze, Willem Kranendonk, C.J. Louwen, P.W.J. vd Schee, J. Overduin, M.J.M. Feenstra, J.A. Manders, Samuel Francke, Joop Goedegebuure, L van 't Hof, J Correlje, J.M. Biesbroek, Derk Jan Warrink, Theo Hesselink, A.C.J. Linthorst, Y van Vuurden, Ad Vermulst, Adriaan Leendert Minderhoud, C J M Vis
Dank allen voor de donatie. Mist u uw naam, geef dat even door aan ons.

Advertenties
Zoals vermeld zijn de Google Advertenties ook een inkomstenbron. Het is een noodzakelijk kwaad. Zonder deze inkomsten stopt de site!

Donateurs krijgen, indien hun email bekend is, gedurende een bepaalde periode de beschikking over een advertentievrije site. Zie http://www.online-begraafplaatsen.nl/donatie.asp voor meer informatie.
Gewijzigd vastgesteld bestemmingsplan Begraafplaats Ouddorp - 24-1-2017

Burgemeester en wethouders maken, overeenkomstig artikel 3.8 van de Wet ruimtelijke ordening, bekend dat de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee in de vergadering van 12 januari 2017 gewijzigd heeft vastgesteld het bestemmingsplan Begraafplaats Ouddorp als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.1924.ODBegraafplaats-BP30 met de bijbehorende regels.

Plangebied

Het plangebied is gelegen achter Dirkdoensweg 19-35 in Ouddorp. Het bestemmingsplan voorziet in het realiseren van een nieuwe begraafplaats. Het bestemmingsplan Begraafplaats Ouddorp biedt het planologische juridische kader om deze ontwikkeling mogelijk te maken.

De wijziging ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan heeft betrekking op het toevoegen van een regel waarmee het aantal plechtigheden dat per dag mag plaatsvinden geregeld wordt.

Inzage

De stukken kunt u inzien met ingang van 25 januari 2017 tot en met 7 maart 2017 in het gemeentehuis, Koningin Julianaweg 45 te Middelharnis. Het gemeentehuis is geopend op maandag en vrijdag van 8.00 tot 12.00 uur, op dinsdag tot en met donderdag van 8.00 tot 17.00 uur, op donderdagavond van 18.00 tot 20.00 uur en elke eerste zaterdag van de maand van 09.00 uur 11.00 uur. De gemeente werkt alleen op afspraak. U kunt het bestemmingsplan (inclusief bijlagen) in pdf-formaat ook inzien op www.goeree-overflakkee.nl/terinzage en via de landelijke voorziening www.ruimtelijkeplannen.nl. Bij verschillen tussen het digitale en het papieren plan is het digitale plan op www.ruimtelijkeplannen.nl bepalend.

Beroepstermijn

Gedurende de termijn van terinzagelegging kunnen de volgende belanghebbenden beroep instellen bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State:


belanghebbenden die tijdig een zienswijze op het ontwerpbestemmingsplan Begraafplaats Ouddorp naar voren hebben gebracht bij de gemeenteraad van Goeree-Overflakkee;

belanghebbenden die kunnen aantonen redelijkerwijs niet in staat te zijn geweest om een zienswijze tegen het ontwerpbestemmingsplan in te stellen;

belanghebbenden die bezwaren hebben tegen de door de raad aangebrachte wijzigingen ten opzichte van het ontwerpbestemmingsplan.
Het beroep moet worden gericht aan de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag. Het instellen van beroep heeft geen schorsende werking op het besluit. Hiervoor kunnen belanghebbenden die beroep hebben aangetekend een voorlopige voorziening aanvragen. Het verzoek om voorlopige voorziening richt u aan de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State, Postbus 20019, 2500 EA Den Haag.

Inwerkingtreding

Het vaststellingsbesluit van de gemeenteraad treedt in werking na afloop van de beroepstermijn. Indien binnen de beroepstermijn een verzoek om voorlopige voorziening bij de voorzitter van de Afdeling Bestuursrechtspraak wordt ingediend, treedt het besluit niet in werking voordat op dat verzoek is beslist.

Informatie

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer M.P. Hoogmoed van de afdeling Externe Ontwikkelingen, via algemeen telefoonnummer 14 0187.
Begraafplaats Zuidwolde gaat 400 graven ruimen - 27-3-2017

ZUIDWOLDE - Omdat de raad vier jaar geleden al besloot de begraafplaats niet meer uit te breiden, gaat De Wolden 400 graven ruimen van de gemeentelijke begraafplaats aan de Meppelerweg.

Het te ruimen deel heet Vak K en bestaat uit 8 rijen. De graven stammen vooral uit de jaren 1930 tot 1970. Vak K is maar een klein deel van de enige begraafplaats in Zuidwolde.

De gemeente wil de begraafplaats niet uitbreiden, omdat er steeds meer gecremeerd wordt.

Achterhalen rechthebbenden
Het komend jaar gebruikt de gemeente om uit te zoeken of er nog rechthebbenden van de graven zijn. Als die er niet zijn, krijgt de gemeente de rechten.

Het achterhalen van nabestaanden in de familielijn is een moeizaam proces zegt burgemeester Roger de Groot: "Dat komt ook omdat er een oud registratiesysteem is gebruikt. We hebben inmiddels een aantal nabestaanden aangeschreven."

Ecologisch beheer
Omdat de begraafplaats ecologisch beheerd wordt, schakelt de gemeente natuurorganisaties in voor advies over de ruimingswerkzaamheden.

Oudheidkamer
De Oudheidkamer Zuidwolde gaat kijken of er nog waardevolle grafmonumenten in stand moeten blijven. Bovendien wil de gemeente weten of er graven zijn van bekende Zuidwoldigers die ook een bijzondere waarde hebben voor het dorp.

In 2018 hoopt de gemeente dan de procedure voldoende zorgvuldig te hebben doorlopen om de ruimingswerkzaamheden te kunnen starten.
Leeuwarden heeft fouten gemaakt bij ruimen graven Huizum - 27-3-2017

De gemeente Leeuwarden heeft vorig jaar fouten gemaakt bij het ruimen van de graven op de begraafplaats in Huizum. Van meer dan de helft van de 668 geruimde graven is niet aan te tonen dat die ook echt mochten worden geruimd. Dat stond in het bericht van de gemeente. Er is niet genoeg gedaan om uit te zoeken of er nog mensen waren die het onderhoud wilden overnemen. Omdat er op dit moment genoeg vrije graven beschikbaar zijn, heeft de gemeente tijd om het vervolg van de ruimingsactie zorgvuldig uit te voeren.

De voorgeschiedenis

In 2011 begon een grote opschoningsactie op de Huizumer begraafplaats. Er zouden 950 grafmonumenten worden geruimd, de paden moesten worden aangepakt en er moest veel administratieve achterstand worden weggewerkt. Er werd eerst gezocht om familieleden van de begravenen, om te kijken of die eventueel het onderhoud van het graf wilden overnemen. Als dat niet lukte, plakte de gemeente een briefje op de steen met de vraag om contact op te nemen met de gemeente. In de krant en bij de ingang van de begraafplaats werd een lijst gepubliceerd van grafstenen die de gemeente wilde ruimen. Wanneer er niet binnen een jaar iemand reageerde, werd het graf als vervallen verklaard. Dat leverde uiteindelijk een lijst op met 950 graven die geruimd zouden worden.

Protesten

Op 9 mei ging de ruiming van start. Dat zorgde voor klachten van bezoekers die het schandalig vonden dat de zerken in stukken in een container werden gesmeten. In februari 2013 werd de actie stilgelegd. Op dat moment waren er al 668 grafmonumenten verwijderd. Daarna is opnieuw gezocht om nabestaanden. Gemeentearbeiders hadden ook veel kritiek op de gang van zaken en melden dat in een anonieme mail.

Optelsom van fouten

Bureau Berenschot onderzocht de zaak en miste een juridische onderbouwing voor de ruiming en constateerde 'een optelsom van fouten'.

Juridische uitzoekerij

Op 2 maart 2016 vroeg de gemeente juridisch advies om uit te zoeken of de ruimingsactie wel rechtmatig was. De conclusie was dat van de 668 het in bijna 300 gevallen zeker was dat die terecht zijn geruimd. Voor de andere geruimde grafmonumenten zijn nu de uitgangspunten duidelijk en zal de gemeente zich daaraan houden. Het juridisch advies heeft tot gevolg dat alle juridische grondslagen van de gemeentelijke begraafplaatsen op een rijtje worden gezet. Vanwege de herindeling, liggen er verscheidene verordeningen uit de eerdere gemeente Boarnsterhim.

Drainage

De begraafplaatsen van Grou, Jirnsum, Reduzum, Warten en Wergea zijn ook onderzocht. Onderzoek heeft duidelijk gemaakt dat daar sprake is van een te hoge grondwaterstand. De oplossing is dat er drainage wordt aangebracht. Het is de bedoeling dat daar het komende voorjaar mee wordt begonnen. De kosten daarvan zijn 300.000 euro.

Ruiming algemene grafkelders begraafplaats Tiendweg - 22-2-2017

LEERDAM - Om het begraven in algemene grafkelders op de begraafplaats Tiendweg ook in de toekomst als mogelijkheid te behouden, is het van belang dat er steeds voldoende ruimte beschikbaar is op de begraafplaats.

Ruimen grafkelders
Op dit moment is deze ruimte er niet voldoende. Daarom gaat de gemeente vanaf september 2017 de algemene graven AGK-G-157 t/m AGK-G-190 ruimen. Van deze graven is de wettelijke grafrusttermijn van tien jaar verstreken. Bij het ruimen of herbegraven van stoffelijke resten spelen emoties een grote rol. De gemeente bereidt daarom de werkzaamheden zo zorgvuldig mogelijk voor.

Gedenktekens en stoffelijke resten
Bij een grafruiming haalt de gemeente de eventueel aanwezige gedenktekens van het graf af. Nabestaanden mogen deze gedenktekens houden en krijgen dus de mogelijkheid om deze in de maanden voorafgaand aan de ruiming op te halen. De stoffelijke resten in het graf worden in principe geruimd, maar nabestaanden kunnen deze bij de ruiming ook apart laten houden. Er is dan de keuze om de stoffelijke resten in een particulier graf te herbegraven of te cremeren. Hieraan zijn wel kosten verbonden. Stoffelijke resten die niet in een particulier graf worden herbegraven of worden gecremeerd, krijgen een plek in het verzamelgraf op de gemeentelijke begraafplaats.

Informatie
Bent u belanghebbende en heeft u vragen? Neem dan contact op met de beheerder van de begraafplaats, de heer Pieter Baas via 0345 636 190 of p.baas@leerdam.nl.


Al 1.163.024 monumenten on-line! - 27-4-2017 08:41:00

Online-Begraafplaatsen.nl: 1.163.024 grafmonumenten, 2.156 begraafplaatsen, 1.784.986 personen, 8.611 monitorrecords, 438 vrijwilligers en 21.393 geregistreerde gebruikers.

De meest voorkomende familienamen zijn:
de JONG (9266x), JANSEN (9004x), de VRIES (7897x), BAKKER (7158x), VISSER (6509x), van DIJK (5878x), JANSSEN (5508x), van den BERG (5406x), SMIT (5026x), BOS (4783x), MEIJER (4736x), de BOER (4689x), MULDER (4322x), de GROOT (4212x), VOS (4076x), DEKKER (3681x), BROUWER (3571x), ONBEKEND (3207x), PETERS (2802x), HENDRIKS (2739x).van LEEUWEN (2651x).

De laatste 24 uur aangepast:
PlaatsBegraafplaatsAantal
Aarle-RixtelBegraafplaats1
AlblasserdamAlgemene Begraafplaats "Oude Torenhof"1
AmsterdamBegraafplaats Driemond1
ApeldoornBegraafplaats Soerenseweg1
BarendrechtAlgemene Begraafplaats1
BeekbergenBegraafplaats Beekbergen1
BunnikRK Begraafplaats St Barbara71
De KwakelBegraafplaats1
DidamBegraafplaats1
DiepenheimOude begraafplaats22
HalleBegraafplaats1
Hardinxveld-GiessendamAlgemene Begraafplaats Neder Hardinxveld9
HeerlenBegraafplaats Akerstraat39
HilversumRK Begraafplaats St Barbara1
MaarssenAlgemene Begraafplaats87
NigtevechtKerkhof NH Kerk1
OisterwijkKerkhof St. Petrus32
OosterbeekAlgemene Begraafplaats Zuid1
OosterbeekOude Begraafplaats2
OudewaterBegraafplaats11
OudorpRK Begraafplaats94
PutteAlgemene Begraafplaats (oud)1
RhedenBegraafplaats Heiderust1
SomerenBegraafplaats Lambertuskerkhof2
TerborgHervormde en Algemene Begraafplaats1
WinterswijkBegraafplaats37
ZaandamGemeentelijke Begraafplaats Zaandam3
ZierikzeeAlgemene Begraafplaats60
 Totaal:484


Foto's van graven toegevoegd per jaar:
JaarAantalTotaalVoortgang
200514.97714.977
200625.51440.491
200727.01667.507
200834.026101.533
200954.483156.016
201093.056249.072
2011122.767371.839
201287.681459.520
2013110.490570.010
2014163.119733.129
2015268.2991.001.428
2016133.3151.134.743
201728.2811.163.024
Gemeente wil grafmonumenten het Keern aanwijzen als monument - 3-2-2017

HOORN - Gemeente wil grafmonumenten en deel begraafplaats Keern aanwijzen als gemeentelijke monumenten.

De gemeente wil zeven karakteristieke grafmonumenten en het oudste deel van de begraafplaats Keern aanwijzen als gemeentelijke monumenten. Hiermee wil de gemeente dit erfgoed en de bijbehorende verhalen behouden voor de toekomst.

Wethouder Judith de Jong: ‘Het oudste deel van de begraafplaats aan het Keern en zeven cultuurhistorisch waardevolle grafmonumenten op andere begraafplaatsen in Hoorn zijn een belangrijk onderdeel van ons erfgoed en onze geschiedenis. Deze plekken vertellen het verhaal over hoe we vroeger met de dood omgingen, en verhalen over belangrijke mensen en gebeurtenissen uit onze geschiedenis. We willen deze verhalen aan de huidige en volgende generaties kunnen blijven vertellen, en daarom willen we de grafmonumenten en de begraafplaats Keern beschermen met een monumentale status.’

Aanleiding
De gemeente heeft onder andere van Vereniging Oud Hoorn het verzoek gekregen om de begraafplaats aan het Keern en een aantal grafmonumenten op andere begraafplaatsen te beschermen. Dit was aanleiding voor een uitgebreid onderzoek naar de cultuurhistorische waarde van begraafplaatsen en grafmonumenten in Hoorn. Met als resultaat het voornemen om meerdere grafmonumenten en een deel van begraafplaats Keern te benoemen tot gemeentelijk monument.

Algemene begraafplaats Keern
In 1829 vaardigde Koning Willem I een verbod uit op het begraven in kerken. Plaatsen met meer dan duizend inwoners, dus ook Hoorn, werden verplicht een begraafplaats buiten de bebouwde kom aan te leggen. Het Hoornse gemeentebestuur kocht een stuk grasland aan het Keern en richtte deze in tot een algemene begraafplaats. De begraafplaats kreeg een indeling naar godsdienstige gezindheid. Ten noorden van het middenpad kwamen de protestantse graven, ten zuiden de katholieke. Zowel het protestantse als het katholieke deel werden onderverdeeld in drie vakken. Vak A voor diegenen die eerder een graf in de Grote Kerk hadden en de duurste graven, vak B voor de eigenaren van de graven in de Noorder- en Oosterkerk en de minder dure graven en vak C voor de armen. Een afzonderlijk vak D was bestemd voor mensen van buiten de stad die in Hoorn waren overleden. De begraafplaats aan het Keern bevat bijzondere grafmonumenten en graven van onder andere burgemeesters en ereburgers van Hoorn. Het berghuisje op de begraafplaats is al eerder aangewezen als gemeentelijk monument. In 1958 is de begraafplaats aan de zuidkant uitgebreid. De gemeente wil het oudste deel van de begraafplaats, dat van 1830 tot 1958 is ontstaan, aanwijzen als gemeentelijk monument.

Zeven grafmonumenten
In Hoorn zijn vele bijzondere grafmonumenten. De gemeente wil de volgende cultuurhistorisch waardevolle grafmonumenten aanwijzen als gemeentelijk monument:
• Op de begraafplaats Berkhouterweg het grafmonument van Aafje Dell en Dieuwtje van Vliet;
• Op de algemene begraafplaats Zwaag het grafmonument van burgemeester Ooijevaar en het grafmonument van burgemeester Dibbits;
• Op de protestantse begraafplaats Blokker het grafmonument van schoolmeester Mantel en het grafmonument van burgemeester J. Koster;
• Op de rooms-katholieke begraafplaats Blokker het zustergraf uit 1922;
• Op de rooms-katholieke begraafplaats Zwaag het grafmonument van burgemeester J. Wiering.

Verdere proces
De gemeente heeft de betrokken eigenaren en rechthebbenden geïnformeerd over het voornemen en naar hun reactie gevraagd. Na het advies van de Commissie voor Monumenten en Welstand neemt het college een definitief besluit over de aanwijzing van de grafmonumenten en een deel van de begraafplaats Keern tot gemeentelijk monumenten.

Bescherming en onderhoud
Ook na de aanwijzing tot gemeentelijk monument blijven de rechthebbenden verantwoordelijk voor het in stand houden van de graven. Zij kunnen een aanvraag indienen bij de gemeente voor onderhoud aan deze monumenten. De gemeente stelt voor de jaren 2018, 2019 en 2020 elk jaar 5.000 euro beschikbaar voor behoud van dit erfgoed.
Putten wil begraafplaats flink uitbreiden - 6-1-2017

PUTTEN - Begraafplaats Schootmanshof in Putten wordt waarschijnlijk uitgebreid. Het gaat om een oppervlakte van ruim 10.000 vierkante meter, waarmee circa 800 plaatsen kunnen worden gerealiseerd. Het college van de gemeente Putten wil het komende jaar gebruiken om daarvoor grond aan te kopen.
En dat is nodig ook, want in 2013 bleek al dat er in Putten vanaf 2023 geen kindergraven meer beschikbaar zijn. Uit deze opzet blijkt ook dat er vanaf 2030 niet genoeg ruimte is voor volwassenen. In eerdere fases is het aantal kindergraven al gegroeid.
Maar om de capaciteit ook op langere termijn veilig te stellen, is uitbreiding van de begraafplaats volgens het college noodzakelijk. In een verkennend onderzoek blijkt dat voor de uitbreiding grond nodig is, waarvan een deel nog niet in eigendom is bij de gemeente. De percelen dient de gemeente aan te kopen. Na aankoop kan er planvorming en inrichting gaan plaatsvinden.
Door de geplande uitbreiding wordt er extra capaciteit gecreëerd voor negen jaar lang begraven. Daarnaast wordt op de Nieuwe Algemene Begraafplaats (aan de Engweg Zuid) gekeken naar de uitgifte van extra graven. Op de locatie is ruimte vrijgekomen door een herinrichting.
De aankoop van de grond is volgens het college een tijdrovend proces dat een goede voorbereiding vraagt. De verwachting is dat het proces rondom de aankoop eind 2017 of begin 2018 is afgerond. De voorbereiding en uitvoering van de inrichting kan dan in 2019 klaar zijn.
Voor de aankoop van de grond is een voorbereidingskrediet van een halve ton nodig. Het college vraagt de raad daarmee akkoord te gaan. De commissie ruimte bespreekt het voorstel 23 januari.

bron: de Stentor
Ruimingen begraafplaats Hofwijk - 20-9-2016

ROTTERDAM - Op begraafplaats Hofwijk worden na 1 maart 2017 de algemene graven 109 t/m 356 van vak 5 geruimd. Informatie is te verkrijgen bij de beheerder van de begraafplaats. Tel. 010-4898570.


Berichten Archief

 © Kineo 2005-2017
begin | zoeken | forum | monitor | naamindex | links | contact